Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

понеделник, 25 септември 2023 г.
понеделник, 25 септември 2023 г.
1 / 1

Центърът за върхови постижения в Пловдив отваря врати за ученици и студенти


Публикувана: вторник, 27 септември 2022 г.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) кани на 30 септември студенти от пловдивски университети и ученици от гимназиалните класове в града да бъдат първите посетители в новопостроения научен кампус на Центъра в ж.к. Тракия. Сградата и оранжериите на Центъра са без еквивалент за България и региона и са оборудвани с технологии от най-ново поколение. Гостите ще имат възможността да разгледат високотехнологичния научен кампус, както и да вземат активно участие в научни експерименти и научнопопулярни лекции, водени от изследователи и партньори на ЦРСББ. 

Денят на отворените врати е част от международната инициатива ”Европейска нощ на учените”, на която ЦРСББ е партньор за четвърта поредна година. Инициативата се провежда ежегодно в над 25 страни в Европа с основната цел да свърже учени от различни области с широката общественост, да представи значими изследователски проекти и да повиши интереса на младите хора към научна и изследователска кариера. 

Програмата, която екипът на ЦРСББ е подготвил, дава възможност на студентите и учениците да избират според предпочитанията им и да се включат в разнообразни активности:

16:50 - 17:00 Официално откриване – доц. д-р Цанко Гечев, доц. д-р Весела Казашка

17:00 - 18:00 «ДНК в кухнята» - участие в научни експерименти под ръководството на учени от екипа на ЦРСББ, гл.ас. д-р Веселин Петров, д-р Никола Стайков, Мануела Стоянова;

17:00 - 18:00  Отворени врати «Млад изследовател» - участие в научни експерименти под ръководството на учени от екипа на ЦРСББ, гл.ас. д-р Петър Бояджиев, гл.ас. д-р Веселин Петров, д-р Никола Стайков;

17:00 - 18:00 «Забавната страна на науката» - посещение в оранжериите на ЦРСББ, които са без еквивалент за България. Учениците ще се запознаят с дейности от ежедневната практика на учените и ще засаждат растения. Ще бъде позициониран щанд с различни зеленчуци, произведени от ИЗК «Марица».

Събитията са паралелни и посетителите могат да посетят всяко едно от тях на последователен принцип.

Всички желаещи да се потопят в света на растителната наука са добре дошли на 30 септември 2022 г. в сградата на ЦРСББ на адрес: ЖК Тракия, бул. Свети Княз Борис I – Покръстител № 14.

Вход свободен. 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Paris Garden
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО