Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

събота, 20 юли 2024 г.
събота, 20 юли 2024 г.
1 / 10
Вълчан Петров при откриването на ретроспективната изложба, която  подреди в Изложбена зала „2019“ в Пловдив. Встрани от него е Ваня Трингова - един от авторите на филма
Вълчан Петров при откриването на ретроспективната изложба, която  подреди в Изложбена зала „2019“ в Пловдив. Встрани от него е Ваня Трингова - един от авторите на филма
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Творецът Вълчан Петров празнува рожден ден с премиера на документален филм за него


Публикувана: четвъртък, 18 май 2023 г.

Творецът Вълчан Петров празнува рожден ден с премиера на документалния филм за живота и творчеството му „С дете в душата“. 

Дебютът на филма ще бъде днес, (18 май) от 18 часа в LUCKY Дом на киното. Той е своеобразен подарък за 75-годишния юбилей на Вълчан, с който екипът засвидетелства огромната си почит и уважение към големия български художник . 

Екипът на филма: Ваня Трингова и Владислав Севов, е подбрал архивни видео материали, които двамата автори са снимали през различни творчески и житейски периоди. За архивната част са използвани предавания от телевизия „Евроком България“, Нова българска телевизия, заснети в периода 2000-2012 година, както и пилотния епизод на детското предаване „Арт профили“, заснет през 2008 година. 

За връзка между събраните архивни откъси екипът е заснел и съвременна част от филма, която му придава подредена смислова цялост в споделянето на мисли и състояния, както и поглед към днешния вътрешен свят на твореца. Вълчан Петров ще разкаже за плодотворната си половинвековна творческа дейност, за множеството си участия в наши и чуждестранни изложби, за десетките получени отличия, както и за трудностите, които са съпътствали пътя му.

Премиерата на филма е и по повод ретроспективната изложба, която Вълчан Петров  подреди в Изложбена зала „2019“.

Филмът има за цел не само да запознае широката публика с личността и творчеството на Вълчан Петров, но и да предизвика творческото въображение и мотивира бъдещите художници. Да насърчи за развитие потенциала и въображението на младите хора чрез споделения опит на един признат и утвърден творец със статут на жив класик в историята на българското изкуство. Да изгради мостове за споделяне на идеи между поколенията. Да запази спомена за интересни факти и събития, повлияли върху развитието на художника.

Завършил през 1966 година художествена гимназия София, а през 1975 година  и Националната художествена академия, специалност „Монументално-декоративна живопис“, Вълчан Петров не спира да разказва и до днес своите притчи и древни легенди.

„Опитвам се да чуя шепота на времето и да го превъплътя в съвременна пластична форма. Вълнуват ме нашите духовни корени. Преоткривайки ги, бих искал те да бъдат възродени в платната ми за бъдещето. Вярвам, че призванието на твореца е да “очовечи” божествеността, за да стане тя достъпна за сърцето и разума на всеки един човек на Майката Земя”, споделя Вълчан Петров.

Авторите на филма продължават поредицата очерци за художници от различни поколения, започната от екипа преди няколко години. С голям успех бяха представени филмите „Изчезващите“, събрал кратки очерци за пловдивски художници,  и „ Коридори на съдбата“, посветен на 70-годишнината на Васил Стоев. Филмите имаха прожекции пред пловдивската общественост и бяха излъчени по БНТ1, БНТ2 и БНТ 4. През годините екипът се стреми да запази важни за историята на изкуството моменти от делото на значими художници, техни мисли, състояния и творби. Авторите на филма са носители на престижни филмови награди и отличия, имат широки контакти с представители на културния живот. Музиката за филма е предоставена от големия български композитор Асен Аврамов.

Входът е свободен.

Филмът „ С дете в душата“ е финансиран от Община Пловдив по компонент 3 „Гражданска активност“.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Локомотив Пловдив Локомотив Пловдив  title= 19:00 Локомотив Пловдив Арда https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Локомотив София Локомотив София  title= 21:15 Локомотив София Левски https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
АУ