Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

събота, 20 юли 2024 г.
събота, 20 юли 2024 г.
1 / 3
2 / 3
3 / 3

В експозиция на открито превръщат двора на Градската художествена галерия в Стария град


Публикувана: събота, 26 август 2023 г.

Работата по четвъртия етап от реставрацията и реновирането на Градската художествена галерия на ул. „Съборна" в Стария град започна. В това се убеди на място заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов по време на посещението си в петък на място. Той бе посрещнат от Красимир Линков, директор на ГХГ, арх. Петко Костадинов, чийто екип изработи проекта за цялостната реставрация и социализация на сградата на Градската художествена галерия, който спечели множество награди на гилдията за работата си, и представители на изпълнителите. Проектът за етап 4 е разработен от арх. Иван Костадинов и арх. Росица Митева, проектантско бюро „АРКО Студио" ООД и проектантско студио „КО-арх" ЕООД, и се отнася до преустройство на двора към сградата на ул. „Съборна" 14А  в градина – открита експозиция. Проектът се финансира от Община Пловдив и е на стойност 357 000 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 18 месеца.

„Обектът попада в обхвата на територия с културно – историческо наследство със статут на групов паметник на недвижимото културно наследство „АИР Старинен Пловдив". Постоянната експозиция на ГХГ – Пловдив се помещава в сграда, дело на Йосиф Шнитер със статут на архитектурно-строителен паметник на недвижимото културно наследство с категория „местно значение". Това налага нуждата от добре развито и приобщаващо дворно пространство, което да експонира великолепната сграда в цялата ѝ архитектурна и културна значимост. Дворът бе присъединен към стария, съществуващ двор на Галерията с проект, съгласуван от Министерството на културата и одобрен от Община Пловдив. Само бързата реакция спаси имота да не бъде продаден и застроен. Предстои пространството да придобие съвсем нова функция. Мястото ще се оформи като площадно, а  амфитеатър ще позволява провеждането на разнообразни събития – концерти, хепънинги, прожекции на филми. Зоната ще бъде оформена на три нива, като на най-високото ще могат да се поставят и столове за определени събития", разказа арх. Петко Костадинов, чийто екип изработи проекта за цялостната реставрация и социализация на сградата на Градската художествена галерия. 

„Предвидено е в части от зелените пространства да има детска площадка, но разбира се по-обрано, с игрушки за децата, които ще са тематични, свързани с мисията на ГХГ да представя изкуството и на най-малките", разказа Красимир Линков.

Отново целта е създаването на обширно, ненатрапващо се, но съвременно площадно пространство, наситено с възможности за разнообразни функции. Проектът следва основния принцип, залегнал в предишния трети етап - създаването на свободно достъпно обществено пространство в паркова среда. Достъпът на автомобили за хора с увреждания, на линейка, както и на автомобили за обслужване на сградата става посредством рампа от усилена настилка с наклон 13-15%. Целта на проектантите не е създаването на автомобилен път, а пешеходна рампа, продължаваща наклона и свързваща уличната мрежа в Стария град с двора на галерията. Достъпът за автомобили ще е ограничен само за такива от цитираните по-горе типове и няма да е непрекъснат. Предвижда се и изграждането на стълба на мястото на съществувалата такава за случаите, когато е необходимо да се раздели трафикът на хора и автомобили. При събития като прожекции и спектакли на открито са маркирани 3 места за разполагане на инвалидни колички на ниво-достъп на автомобили за превозване на хора с ограничени двигателни възможности. Предвижда се изграждането на метална конструкция за екран в близост до западната граница на двора.

„След приобщаването на имота се появи възможността да се създаде дворно пространство, имащо вход/изход към Стария град от две места. Това позволява непрекъснатост на потока от хора и избягването на тупикови зони, което превръща двора от изолиран площад в част от уличната мрежа на Стария град", подчерта арх. Петко Костадинов.   

Стълбата и рампата до входа на имота отвеждат пешеходеца до открит площад. В зоната до съществуващата калканна стена на сградата в съседния имот се предвижда разполагането на екран с размери 610/330 см., върху който ще могат да се правят прожекции от всякакъв тип. Електрическото захранване на елементите, необходими за прожекциите (проектори и др.) ще се осигури от сградата на Градската художествена галерия. Зрителите ще бъдат правостоящи или седнали на свободно разположени върху площада преместваеми столове, както и на стъпаловидните бетонови места за сядане срещу екрана. Силната денивелация в източната част на двора дава възможност за терасирането му в тази част, подобно на проекта за Етап 3. В зоните на прехода между отделните тераси се обособяват места за сядане, подобно на местата за сядане в открит театър.

Проектното решение за двора, както в Етап 3, така и в Етап 4, е подчинено на запазването и засилването на доминиращата роля на сградата на галерията. Терасите, които се изграждат в западната част на имота следват естествения наклон на терена и по никакъв начин не нарушават погледа към сградата. Предвижда се всички елементи в тази част на двора да бъдат изградени от същите материали, като в Етап 3 – стълби, места за сядане и подпорни стени от видим бетон; настилки от емблематичните за Пловдив употребявани сиенитни павета; парапети от топло поцинкована, прахово боядисана стомана с ръкохватка от хром-никелова стомана. Използваните детайли за елементите на градския дизайн са идентични, като тези в Етап 3, за да се постигне въздействието на единно обществено пространство. Едни от най-детайлно разработените елементи са парапетите, при които е търсено съвременно, но и монументално въздействие, близко до това на сградата. При всички останали елементи е търсен ненатрапващ се, но съвременно въздействащ дизайн, който да не доминира над сградата, но и да не се опитва да я копира сляпо.

При осветлението отново са следвани принципите от предишния етап - ниски и дискретни градински осветителни тела, осигуряващи достатъчна осветеност, но без да доминират сградата. Основната му роля е да маркира подхода към площадното пространство и отделните тераси и да не разсейва зрителите от провеждащите се прожекции. Единствените високи осветителни тела са разположени до входната рампа, тъй като там не закриват погледа към сградата и дават по-добра осветеност на подхода към двора, отвличайки фокуса от калкана на новопостроената сграда в съседния имот от югозапад.

„Проектът предвижда формиране на рамка към архитектурния обем от дървета с интересно силуетно въздействие. Основната цел при композирането на високата растителност е осигуряване на непрекъсната визуална връзка към фасадата още от най-ниската точка на подхода към нея. Затова в тази част от двора е предвидена предимно ниска растителност. Високите дървета са изнесени към периферията на обекта и на места, където ще създават сянка към местата за сядане", разказа още арх. Петко Костадинов.       

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Локомотив Пловдив Локомотив Пловдив  title= 19:00 Локомотив Пловдив Арда https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Локомотив София Локомотив София  title= 21:15 Локомотив София Левски https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Career Show - Partner