Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 1

Ваятелката на керамиката Тони Пранджева открива изложба в Дома на културата


Публикувана: понеделник, 24 юли 2023 г.

"Деца и курсисти с Тони Пранджева" е името на изложба на ваятелката на керамиката Тони Пранджева, тя ще бъде открита от заместник - кмета Пламен Панов в 18.30 часа днес в ДК „Борис Христов". 

„Всеки мой творчески порив започва с най-съкровеното и съществено за човека чувство - любовта. Тя ни дава полет и стимул за градеж, за доброта и човечност. Да творя с любов е „подправката" в моите произведения ." – е споделяла авторката неведнъж.

Тони Пранджева живее и твори в Пловдив. Завършва Националното училище по приложни изкуства в Троян, а след това - Колеж по дизайн в София. Член е на Регионална занаятчийска камара – Пловдив. Участвала е в редица колективни изложби. Първата ѝ самостоятелна изложба бе през 2019 г. април, в Дом на културата „Борис Христов" – Пловдив, както и в Балабанова къща в Старинен Пловдив – същата година.

През 2021 г. пловдивският творец откри самостоятелна изложба във Виена в арт пространството на Българския културен институт в австрийската столица - „Дом Витгенщайн".

В експозицията бяха включени 24 произведения - художествена керамика, акварел и масло, които Тони Пранджева е обединила с поетичното заглавие „Лирика на цветовете".

Тони Пранджева е част от „Авторите от Капана – квартал на творческите индустрии", както и занаятчия-обучителите на емблематичната „Улица на занаятите" на Регионална занаятчийска камара. Тя е и един от участниците в проекта „Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив" на отдел „Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив в партньорство с Регионална занаятчийска камара, финансиран от Министерство на културата. Заедно с още 19 майстори – занаятчии, 100 деца на месец имаха възможност да се запознаят с най-вълнуващите тайни на традиционните български занаяти.

Тони Пранджева е ваятелката на керамика, която талантливо я превръща във въздействащи пана и предмети за дома. Творбите ѝ са пълни с багри и позитивна енергия, със слънчеви искри и хоризонти, които гостоприемно подканят зрителя към пътешествие в цветните настроения на един даровит творец. За Тони няма непознати материали. Тя твори както в керамика, така и акварел и масло, графика и рисуване върху текстил.

„Насладете се на цветовете на най-топлия материал- глината. В съвместната изложба на деца и възрастни, които присъстваха в класа по художествена керамика на Улица на занаятите в Стария Пловдив ще видите творбите на хора от различните възрастови групи. Заповядайте! Ще бъде интересно!", сподели Тони Пранджева, часове преди откриването.

Изложбата ще продължи до 30 август. 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - West Park
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО