Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 1

За обезобразеното момиче: Магистратите от Стара Загора обясниха що е "лека телесна повреда"


Публикувана: понеделник, 31 юли 2023 г.

С първи коментар по случая с обезобразеното момиче, на което са направени 400 шева, излязоха от съда в Стара Загора. Според тях нараняванията са "лека телесна повреда", тъй като не е имало опасност за живота ѝ.

Председателят на съда в Стара Загора - Красимир Георгиев, съдия Тонев, председател на състава, постановил съдебния акт и съдия Гьонева, докладчик по делото дадоха брифинг днес.

"Заключението на съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които отделно и в съвкупност посочват разстройства на здравето, но не опасност за живота. Затова колкото и да звучи стряскащо за обществеността, но законодателят го идентифицира като лека телесна повреда", заяви съдия Гьонева, докладчик по делото.

Тя посочи, че за да има средна телесна повреда, следва да е налице поне временно разстройство на здравето, което да е опасно за живота и допълни, че доказателството по делото не са доказали средна телесна повреда.

Съдия Гьонева посочи, че става въпрос за обвиняем, който е привлечен към наказателна отговорност за телесна повреда на пострадалата Дебора Михайлова.

"В този случай ние сме длъжни при причинено телесно увреждане и при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само на съпричастност към обвиняемия, но и в това доказателствата да установяват наличната квалификацията, за която той е привлечен", заяви тя.

Гьонева допълни, че не става въпрос само за започнато разследване по чл. 129, а вече има конкретика - привлечен е обвиняем към наказателна отговорност. В този случай, по думите й са много важни съдебно-медицинските експертизи.

"Ние не сме съдебни медици, за да можем само по снимките да преценим доколко съществени наранявания, имало ли е опасност за живота й, временна ли е, постоянна ли е", посочи докладчика по делото и допълни, че целият състав се е притеснил от снимките, но по думите й има конкретно доказателство и конкретно обвинение.

Тепърва ще се изяснява какво ще установи една нова експертиза. От съда припомниха, че съдебният акт е постановен на 5 юли. 

Преди да се прецени дали е предвидено наказание лишаване от свобода е трябвало да се прецени какво е престъплението, което е извършено. Именно заради съдебно-медицинската експертиза тези наранявания са леки телесни повреди по смисъла на закона.

На въпрос, дали ще подаде оставка и ще напусна съдебната система Гьонева благодари на всички, които са я подкрепили в това по нейни думи "време на изпитание". 

"Колегите ми знаят как работя, без да се хваля. Искрено се надявам занапред да отразявате и нашите успехи и позитивното в нашата работа", заяви тя и допълни, че обича работата си и няма да подаде оставка.

Припомняме, че случаят с обезобразеното момиче предизвиква вълна от обществено недоволство, след като стана ясно, че нейният 26-годишен приятел проявил жесток съдизъм към нея - нарязани са ръцете, краката и гърдите ѝ, носът й е счупен, косата ѝ е подстригана с машинка. Младата жена е спасена, но са й направени 400 шева. Младият мъж, за когото се предполага, че е извършил престъплението, е бил задържан за 72 часа, а след това е пуснат на свобода. 

От 18.00 часа тази вечер пред Съдебните палати в цялата страна ще има мирни протести в защита на обезобразеното момиче.

https://gustomedia.bg/articles/protesti-v-tsyalata-strana-zaradi-zhestoko-obezobrazenoto-momiche-ot-stara-zagora-31-07-2023

 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Career Show - Partner