Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 1

Закопчаха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса


Публикувана: сряда, 10 юли 2024 г.

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата. 

Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия. 

Единият лекар е управител на медицински център за физиотерапия в Пловдив и е на 55 години, а другият е общопрактикуващ лекар на 54 години. 

Измамната схема е разкрита след сигнал на гражданин, получен миналия месец. От сайта на НЗОК той разбрал, че е потребител на 23 процедури в медицински център за физиотерапия в Пловдив, без реално да ги е получил. 

Разследването установило, че схемата е приложена и на още 30 пациенти на един и същ личен лекар. Чрез издадени фалшиви направления по клиничната пътека той спомогнал негов  колега – управител на медицинския център, да усвои неправомерно отпуснатите пари от Здравната каса. 

Само за половин година – от края на септември миналата година до края на март тази година, двамата са източили от Касата близо 13 хиляди лева. Те съставяли неверни електронни месечни отчети, използвайки фалшивите направления за физиотерапия. Допълнително е установено, че личният лекар съзнателно мотивирал седем свидетели да лъжесвидетелстват пред разследващите, като декларират, че са посещавали центъра за физиотерапия.

По случая е образувано досъдебно производство, двамата лекари са задържани за 72 часа. Предстои, наблюдаващият делото прокурор да поиска от съда постоянното им „задържане под стража“.

За този вид престъпление законът предвижда от 2 до 8 г. лишаване от свобода. 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Марково
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Пази горите от пожари!