Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 3
2 / 3
3 / 3

Започва второто издание на живописния пленер „Рисувам с духа на Маестро Ди Киро!"


Публикувана: петък, 19 май 2023 г.

С второто издание на живописния пленер „Рисувам с духа на Маестро Ди Киро!" екипът на Общински институт „Старинен Пловдив" отбелязва рождения ден на Маестрото.

На 19 май година уредникът на Къща „Стамболян", в която се намира постоянната експозиция на Ди Киро, събира на творческа среща млади таланти. В пленера участват 11 възпитаници на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов", а създадените платна могат да бъдат разгледани в специална представителна изложба от 30 май до 9 юни 2023 г.

Димитър Киров, известен също като ДиКиро, е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул, Турция.

Преживе, всяка година на 20-ти май, той посрещаше своя рожден ден с нова картина, създадена в ранната утрин, а вечер събираше приятелите си на изложба.

През 1959 г. Димитър Киров завършва монументална и декоративна живопис в Художествената академия, София, в класа на проф. Георги Богданов. Твори в областта на живописта и монументалното изкуство.  Заедно с Йоан Левиев, Георги Божилов, Любен Диманов и др., ДиКиро е част от групата пловдивски художници, смятани през 60-те г. на ХХ в. за проводници на западната култура в изкуството, за ексцентрични и провокативни творци, неподвластни на клишетата на социалистическия реализъм. Художественият стил на Димитър Киров често се асоциира с експлозията от цветове, изпълваща неговите платна, фрески, мозайки и сграфита.

През  творческия си път художникът се спира многократно на темата за миналото – вълнува го както антично-митологичното време (цикълът „Орфей"), така и легендите и напластяванията в българската история ( цикълът „Далеч в историята" ). Тук характерен  е разслоеният образ на героите – ДиКиро използва този похват и при изобразяване на светците-мъченици в циклите „Икони" и „Кръста". Особено дълбоко чувство влага в рисуването на пейзажи от трите града, останали завинаги в сърцето му – Пловдив, Истанбул и Париж. Димитър Киров е носител на множество национални и международни почетни награди и титли. Произведенията му се намират в музеи частни колекции в България и в целия свят. Ди Киро ни напусна на 23 октомври 2008 г.

Къща „Стамболян" е разположена на югоизточния склон на Джамбаз тепе на ул. „Кирил Нектариев" 15. Тя е построена през втората половина на XIX век и представлява двуетажна симетрична сграда с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна декорация. От 70-те до края на 90-те години на миналия век, сградата е била предоставена за творческа база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив. От 2010 г. в къщата е разположена постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров. Къща „Стамболян" е с работно време 09:30 – 18:00 ч. (почивни дни са неделя и понеделник).

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Марково
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Career Show - Partner