Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 1
Общинският съветник Стефан Послийски разговаря с хората в "Южен"
Общинският съветник Стефан Послийски разговаря с хората в "Южен"

Завършват улица "Петър Стоев" до края на октомври


Публикувана: вторник, 19 септември 2023 г.

Жителите на разкопаната улица “Петър Стоев” в пловдивския район „Южен“ блокираха тази сутрин за час кръстовището на булевард „Никола Вапцаров“ с улица „Михалаки Георгиев“. Хората недоволстваха, че ремонтните дейностина улицата им, които са част от изграждането на Южния обходен колектор, са спрени вече месец. Улицата е оставена в много лошо състояние, с отворени канализационни тръби и шахти, а обратните води се изливат в дворовете и под терасите на жилищните кооперации, разказаха живущите в района.

Според Дора Георгиева, която живее в района отсечката е разкопана от кръстовището със ул. "Стефан Стамболов" до ул. "Михалаки Георгиев". 

"Нямаме достъп до домовете си, разрушени са стълбове, нямаме осветление. Когато се местят големите тръби се удрят в сградите, живеем в някакъв кошмар. Лятото нямахме студена вода и пием топла вода. Сега се опитват да оправят питейната вода, а за другото не се знае. Обратните тръби се изливат в дворовете на хората и под терасите, а това е предпоставка за зарази", обясни тя. Нейна съседка каза, че заради лошите миризми не може да се диша, а живеещите в района не могат да отворят прозорците си и спят на затворени прозорци и климатици. 

"Какво се случва, ако трябва да дойде линейка, тя не може да влезе", коментира възрастна жена. 

На мястото тази сутрин имаше няколко работници. Попитани дали нещо се прави по улицата те отговориха, че работят. Но според живеещите на ул. „Петър Стоев“ работниците са тук, откакто за случая се разшумя. Пред хората обаче те казали, че не им се плаща и затова не работят. 

След като протестиращите блокираха кръстовището, през него се пропускаха само градските автобуси. Стигна се и до напрежение, тъй като на протеста присъстваше зам.-главният инженер и говорител на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов. Пред хората той показа документи, според които разкопаният участък трябва да е готов до края на октомври.

"До кръстовището с ул. "Михалаки Георгиев" изпълнителят трябва да завърши целия обект и да възстанови даже и настилката до края на октомври. След това обаче работата продължава в следващия участък", каза Гълъбов. 

На въпрос дали ВиК дължи неразплатени 9 млн. лв. на изпълнителя, той отговори: "Да кажеш, че някой ти дължи пари не означава, че той наистина ти ги дължи. Това са индексации, които са целия обект, който е 12 километра. Те не са изпълнили повече от 2 км. Всички актове за изпълнено СМР, които са към момента, са разплатени на изпълнителя и той е длъжен да продължи". 

Въпреки обещанията обаче хората не бяха доволни. Според Мария Мицковска, която вчера изложи проблема пред Общинския съвет, някой трябва да контролира изпълнителите на обекта. Протестиращите смятат, че фирмата-изпълнител ги използва като бушони, за да получи индексация на парите за целия проект за Южния обходен колектор. Така мисли и инж. Гълъбов.

"Личното ми мнение по въпроса, с което не ангажирам ВиК е, че според мен това е умишлено. Ние сезирахме и РЗИ, и всички контролни органи за това, което се случва на обекта, но за мен това не е технически правилно решение. На практика е умишлено, защото, за да оставиш един такъв обект и да искаш пари, е ясно, че се извиват ръце, но това е моето лично мнение", коментира той. 

Днес на място бяха общински съветници, които се ангажираха да съдействат за спешна работна среща между ВиК, ресорният зам.-кмет Пламен Райчев и общината, както и изпълнителите, на която да се реши проблема. 

"Колкото обещания чухме днес от ВиК, толкова не сме чували досега в предизборни кампании!

Колкото конкретни въпроса зададохме, толкова обещания пак чухме!

Докато слушахме обещания - вонеше!", сподели в социалната мрежя общинският съветник от ВМРО - БНД Стефан Послийски.

Източник: БНР, ФБ-профил Стефан Послийски

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО