Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

четвъртък, 28 септември 2023 г.
четвъртък, 28 септември 2023 г.
1 / 1

Журналисти се влючват във фестивала „Уикенд в Пловдив“


Публикувана: сряда, 16 август 2023 г.

Повече от 15 пловдивски медии подкрепят популяризирането на една от новите инициативи, която развива Пловдив като туристическа дестинация – Уикенд в Пловдив. За шеста поредна година събитието ще събере туристи, почитатели на културата и археологията, гурме и винените турове.

За първи път инициативата „Уикенд в Пловдив“ ще бъде открита в уникалния Античен форум Запад, разположен в началото на площад Централен. Обектът бе открит тази година и от него стартират организираните турове в града с екскурзоводи.  

В рамките на „Уикенд в Пловдив“ ще се проведат различни инициативи. Сред тях е литературно соаре „Весели разкази и факти от пловдивския живот“, което започва на 18 август от 17 часа в Народна библиотека „Иван Вазов“. Три артистични дами ще направят специално прочит на избрани откъси от известните журналисти Евгений Тодоров, Георги Райчевски, Гавраил Гавраилов, както и от пловдивските автори Михаил Добрев, Юлий Славов, Лазар Лазаров - Мастагарков и други, чиито произведения се намират в богатия фонд на библиотеката.

Организаторите са предвидили и градска игра със загадки. Тя ще се проведе в Цар-Симеоновата градина, като участниците в нея ще трябва да отговорят на 8 въпроси. Тези, които успеят правилно да ги решат, ще получат за награда бутилка вино. Участниците във фестивала ще имат възможността да преоткрият Пловдив по време на турове, водени от екскурзоводи, които ще разкажат интересни факти от историята и живота на древния и вечен град. Планирани са четири туристически обиколки, които ще стартират от часовника на Централна поща на 18, 19 и 20 август по предварително планирани часове.  

„Обединяваме усилия, които умело да съчетават силните страни на съставките на туристическия бранд на Пловдив“, коментира заместник-кметът Пламен Панов. Той посочи, че през последните години се наблюдава тенденция, туристите в града да отсядат не само за един ден в него, а за 2-3 дни. По данни за 2022 г. средната продължителност на престоя на български граждани в Пловдив е 1,8 нощувки, а на чуждестранни – 2,3, което според Панов говори за утвърждаването му като любима дестинация. 

„Нашият град има потенциал за развитие и през летните месеци, въпреки че повечето хора пътуват по морските курорти у нас и в чужбина. Надяваме се, че това събитие също ще привлече вниманието към Пловдив“, посочи от своя страна председателят на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев, който е организатор на инициативата. Той уточни, че в центъра на древния Филипопол за първи път ще бъдат направени и винени дегустации. „Пловдив има по-дълбоки пластове - това е античността. Недвижимото културно-историческо наследство трябва да се социализира. То не може да остане мъртво и да разкрива само спомени, а е добре да се преживее“, заяви инж. Фратев.

„Подобни събития дават възможност за повишаване на винената култура на потребителите. Наблюденията ни сочат, че любителите на вино вече разпознават сортовете, традиционните български вина, както и различни технологии за производството им. Виното може да бъде визитна картичка за България. Имаме емблематични сортове като Мавруд, Широка мелнишка лоза, Гъмза, Тамянка, както и пловдивски – като Евмолпия“, допълни Димитър Кючуков, който е партньор на събитието, а винарската му изба е сред първите участници в Дефиле на младото вино преди 15 години. 

Откриването на „Уикенд в Пловдив“ е на 18 август от 19 часа на Античния форум Запад, разположен между Централна поща и Цар-Симеоновата градина. Събитието се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и община Пловдив в сътрудничество с Университет по хранителни технологии – Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“, професионални гимназии, висшите учебни заведения, Народна библиотека „Иван Вазов“, музеи, галерии, ресторанти и хотели. Проявата е подкрепена от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив, както и от Министерството на туризма. 

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Западен 5
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
АУ
Мачовете днес
ВМРО