Gustomedia.bg

Пловдивски
информационен портал

неделя, 21 юли 2024 г.
неделя, 21 юли 2024 г.
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

Златни съдове от Вълчитрънското съкровище - акцент в изложба на Археологическият музей в Пловдив


Публикувана: вторник, 25 юли 2023 г.

Регионалният археологически музей в Пловдив, съвместно с Националния археологически институт с музей при БАН, канят пловдивчани гостите на града да преоткрият един интересен епизод от древната история.

Изложбата "Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи" разкрива по достъпен начин пред посетителите динамичния период, последвал откриването на бронзовата сплав.

Началото на вълнуващата изложба, в която може да се види оригиналното Вълчитрънско съкровище бе поставено със специална пресконференция за медиите, която премина при голям интерес. В нея участваха Пламен Панов - заместник-кмет "Култура, археология и туризъм", Община Пловдив, доц. д-р Костадин Кисьов - директор на Регионален археологически музей – Пловдив и Екатерина Илиева – куратор на изложбата.

Бронзовата епоха (3200 – 1200 г. пр. Хр.) бележи паметен момент в човешката история – откритието на бронзовата сплав. Комбинирайки мед с калай, древните хора отключват възможности за нечуван напредък и задават нова посока за развитие на своя свят. Новият метал революционизира употребата на оръжията и оръдията на труда, които стават по-здрави и по-надеждни. Това, от своя страна, води не само до развитие на земеделието и военното дело, но и до възникването на комплексни общества с ясно откроени елити. Търговските пътища, необходими за доставката на мед и калай, променят завинаги облика на древния свят, свързвайки далечни места и пренасяйки стоки, хора и идеи.

Изложбата "Власт и сила" се съсредоточава върху края на бронзовата епоха, когато динамичните промени случили се в предходните векове достигат своята кулминация. Посетителите могат да се насладят на този неповторим поглед към една отминала епоха, в която бронзовата сплав задава нова посока на развитие за човешката цивилизация.

Чрез увлекателни разкази и завладяващи витрини, изложбата предлага информативно изживяване за своите посетители. Те имат възможността да преоткрият 166 движими културни ценности от фонда на НАИМ при БАН. Експонатите включват находки от Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Те са допълнени от находки, съхранявани във фондовете на РАМ – Пловдив, в това число и такива от колекция "Ватеви".

Основен акцент в изложбата са тринадесетте златни съда от Вълчитрънското съкровище: в миналото символ на престижа и властта, която е имал неговия древен притежател, а днес – незаменим извор за майсторството, културата и живота на хората от късната бронзова епоха.

Директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов специално благодари на община Пловдив в лицето на зам.-кмета Панов, тъй като единствено в града под тепетата археолозите продължават да работят активно и в момента, благодарение на гарантираното финансиране от страна на местната власт. Той подчерта, че пет екипа от музея проучват и в момента ключови обекти като Небет тепе, Източната порта, Могилата в район Южен, Брезовско шосе.

Заместник-кметът Пламен Панов от своя страна благодари на екипа на музея за инициативността, активната работа, високите приходи, интересните изложби и усиления труд в археологическите проучвания. Инициативата Вълчитрънското съкровище да дойде точно, когато градът е пълен с туристи, е похвална и много навреме, каза още Пламен Панов и подчерта, че много важни проекти за града са започнали още през предходните два мандата, а в този мандат от 2020 година насам, община Пловдив е отделила близо 1 250 000 лева за археологически проучвания на обекти, сред които са Малтепе, Форум север, Източната порта, Голямата Могила и др. Археологическият музей е един от най-добре развиващите се в града, каза още Пламен Панов.

По време на пресконференцията днес стана ясно още, че в края на тази година част от сребърните находки на Одриските царе, намерени в Дуванлии и Черноземен, община Калояново, ще гостуват в Северна Македония. Те ще са част от представителна изложба, организирана от Министерство на културата,  Националния археологически институт с музей към БАН и Регионален археологически музей – Пловдив, където ще останат три месеца.

През следващата 2024г. същите експонати  ще бъдат представени, този път като цели комплекси и заедно с Панагюрското съкровище в един от най-големите и престижни музеи в света „Пол Гети" в Лос Анджелис, САЩ. Там те ще останат една година.

Изложбата "Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи" ще остане в музея до 18 ноември 2023 г. Работното време на музея е всеки ден, с изключение на понеделник, от 10:00 до 18:00 ч. Входните билети се продават до 17:30 ч., а стандартен билет е на стойност само 6 лв. Музеят предлага отстъпки за пенсионери, ученици и семейства, както и екскурзоводски беседи.

Източник: GustoMedia.bg

ПИМК - Марково
gustosport.bg
Времето
Weather Data Source: weerbericht morgen Plovdiv
Weather for the Following Location: Plovdiv Province map, Bulgaria
Мачовете днес
Аманда Лемос Аманда Лемос  title= 01:00 Аманда Лемос Вирна Жандироба https://winner.bg/statics/uploads/tv/3423.png
Ботев Враца Ботев Враца  title= 19:00 Ботев Враца Ботев Пловдив https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
Лудогорец Лудогорец  title= 21:15 Лудогорец ЦСКА София https://winner.bg/statics/uploads/tv/3419.png
АУ